NAILS LOUNGE STUDIO NOVI SAD

manikir i nadogradnja noktiju Novi Sad

ZANIMLJIVE CINJENICE

view:  full / summary

Interesantne činjenice

Posted by nailslounge on November 24, 2010 at 6:40 PM

1. Nokti rastu na rukama dva puta brže, nego na nogama.


2. Nokti rastu brže noću, nego danju.


3. Nokti rastu brže kod muškaraca, nego kod žena.


4. Nokti rastu brže za vreme trudnoće.


5. Nokti rastu brže na radnoj ruci.


6. Nokti rastu brže ako su oni traumirani ili pojedeni.


7. Nokti rastu brže na dugim prstima.


8. Nokti rastu brže u toploj klimi ili leti.


9. Nokti rastu 20 % brže posle prehlade.


10. Nokti rastu posle 20 godine sa svakom godinom sporije.

Istina i Mitovi o nadogradnji noktiju

Posted by nailslounge on November 5, 2010 at 7:15 PM Comments comments (14)

Istina i mitovi o vestačkim noktima:


1. Prirodni nokti se “kvare” zbog veštačkih noktiju

2. Prirodni nokti „dišu“

3. Akril izaziva alergiju

4. Trudnicama je zabranjeno raditi sa materijalom za nadogradnju noktiju

5. Prašina od noktiju je štetna

6. Postoje gelovi koje za osnovu imaju sastojak iz drveća četinara

7. Ultraljubičasto zračenje koje se koristi u toku polimerizacije gela dezinfikujuće deluje na nokte


 

Mišljenje 1. Prirodni nokti se “kvare” zbog veštačkih noktiju


Takve tvrdnje se mogu jako često čuti. Sigurna sam da su oni koji imaju makar osnovnu predstavu o nadogradnji noktiju ili ako su čitali članke na mom sajtu shvatili da osnovnu štetu noktima mogu naneti samo nestručni majstori. Nažalost jako često klijenti mešaju nadogradnju noktiju sa običnim lepljenjem tipsi prirodnih veličina nokatne ploče koje se mogu kupiti u svakoj kineskoj prodavnici. Takve tipse mogu biti raznih boja i dezena. Često se prodaju u pakovanju sa lepkom koji jako loše vrši svoju funkciju. Zato mnoge devojke koje pokušavaju da iskoriste taj lepak u nemogućnosti da zalepe sa njim traže alternativu u universalnim „super“ lepkovima koje lepe sve. Sila spajanja takvih lepkova je velika, ali pošto oni nisu predviđeni za nadogradnju noktiju rezultat korišćenja može biti traumatičan.Oni „prže“ nokat do nokatne lože. Na noktima posle takvih tretmana pojavljuju se zelene tačke koje mogu da nestanu samo posle dugotrajnog lečenja. Ko je kriv u ovom slučaju? Naravno majstori koji ne pokušavaju da svoje klijente obrazuju o osnovnoj kulturi brige o rukama.


Mišljenje 2. Prirodni nokti „dišu“


Nokti su produžetak kože i imaju većinu svojstava koje ima i koža. Kao što znamo koža ima funkciju odvodnika, ona na površinu odvodi ugljendioksid, mast, znoj itd. Isto to rade i nokti. Nokti isto kao i koža mogu da budu suvi ili masni. Ako pogledate nokte pod jakim mikroskopom i uveličati nokte 10000 puta onda dobro možemo videti rupice preko kojih nokti ispuštaju materije. Moram napomenuti da diametar rupice priblizno 2000 puta tanji nego debljina ljudske dlake. Zbog toga što su ti kanali popunjeni mastima ili vlagom mi dobijamo takozvano dempiranje (smanjenje ili amortizaciju) sile udaraca. Zbog postojanje ove funkcije nokti su elastični i mogu da izdrže određeno opterećenje. Uz sve ovo možemo da konstatujemo da prirodni nokti „dišu“ zbog čega i materijal kojim se vrši nadogradnja mora da ima sličnu strukturu kao i prirodan nokat.


Mišljenje 3. Akril izaziva alergiju.


Svaki čovek je individualan. Zato nikad ne možemo da tvrdimo da je neki kozmetički preparat ne izaziva alergije. Možemo da pričamo samo o statistici u slučaju određenog preparata. Ako govorimo o majstorima koje nadograđuju nokti akrilom i koenzistencija akrila stalno mokra, kuda će da ode višak monomera? Odgovor je jednostavan: on će da se nakuplja i da izaziva nadražaj nokatnog loža, upalu i opekotine. Drugi je primer rada sa gelovima, ako jačina lampi ne odgovara gelu koji se koristi može da izaziva konstantno visokotemperaturno dejstvo na nokatnu ložu. Nije važno da li taj uticaj traje samo nekoliko minuta, to se ponavlja svaki put kada odete na korekciju. Organizam manje osetljivog klijenta može da ne odreaguje na ovaj uticaj. Ali za drugog 2-3 procedure mogu da prerastu u nadražaj, koji može dovesti do pojave alergije. Često i majstori imaju na podlakticama alergijeske reakcije koje su prouzrokavani konstantnim uticajem prašine od noktiju, zbog toga treba da paze koliko često menjaju peškirić u toku radnog dana. Osnovni sastojak u gelu koji izaziva alergije je akrilat koji povećava brzinu polimerizacije. Ali postoje i drugi sastojci koji mogu da pokrenu alergijsku reakciju oni se zovu formaldehid i gluteraldehid. Još jedan sastojak koji utiče na pojavu alergijskih reakcija u gelu je količina fotoinicijatora koji su zaduženi za osetljivost gela na UV zračenje. Sadašnje stanje na tržištu materijala se poboljšalo, dosta kvalitetnih i dobrih kompanija je prisutno na tržištu i dostupno majstorima. Zbog svega ovog majstori moraju da obraćaju pažnju ne samo na finansijsku dobit nego i na dobrobit klijenata što i treba u budućnosti da bude osnov za dobru zaradu posle njihovih reči hvale svojim prijatelicama ili poznanicima.


P.S ja sam proverila materijal koji koristim na alergijske reakcije.


Mišljenje 4. Trudnicama je zabranjeno raditi sa materijalom za nadogradnju noktiju


Eksperti iz noktne industrije tvrde da se nadogradnja noktiju ne razlikuje se po svojoj štetnosti od lakiranja noktiju lakom. Veštački nokti koji su polimeri i stvarno ne razlikuju se puno od lakova. Isti sastojci kao i u lakovima koji samo u teoriji mogu da utiću na razvitak ploda u kvalitetnim modernim materijalima sadrže se u minimalnim dozama. Metalakrilati koji bi mogli negativno da utiču na trudnicu i bebu u savremenim materijalima se ne koriste (pazite se nepoznatih materijala koji potiču iz država gde nije regulisano proizvodnja materijala sa sadržajima metalakrilata). Najvažnije za majstore i za klijente u ovom periodu je pridržavanje sanitarnih normi. Perite ruke pre jela, ne jedite i ne pijte na radnom mestu. Zatvarajte poklopcem monomer, češće praznite kanticu. Jedino što morate da uzmete u obzir je to, da u zavisnosti od organizma u ovom periodu nokti se ne drže baš najbolje.


 

Mišljenje 5. Prašina od noktiju je štetna


Teško da iko može da ospori ovo, zato što je udisanje bilo kakve prašine u velikim količinama štetno. Zato se i kaže da pravi majstor treba da pravi nokte četkicom, umesto turpijom. Unapređenje svog umeća dozvoljava da skratite vreme izrade noktiju i smanjite turpijanje. Glavni način odbrane od prašine je dobra sanitarna obrada radnog mesta (promena peškirića posle svakog klijenta), korišćenje maski koje spašavaju od prašine ali ne i od mirisa.


Mišljenje 6. Postoje gelovi koje za osnovu imaju sastojak iz drveća četinara.


Verovatno zbog narodnog naziva gelova smolama mi često možemo čuti mišljenja da gelovi imaju u osnovi sastojak iz četinara. Smole četinara se ne primenjuju u modelažu noktiju. Za razliku od raznih spa preparata, koje i te kako koriste lečidna svojstva četinara, za proizvodnju kozmetike za negu i lečenje ruku i nogu.


Mišljenje 7. Ultraljubičasto zračenje koje se koristi u toku polimerizacije gela dezinfikujuće deluje na nokte.


Ultraljubičasto zračenje koje se koristi za aktiviranje procesa polimerizacije(stvrdnjavanja) gela nema dezinfikujuće dejstvo. Postoje 3 osnovna diapazona svetlosnih zrakova: ultraljubičasti, vidljivi i infracrveni.

Ultraljubičasti zraci dele se na tri vrste: A, B i C. Svi su oni prisutni u sunčevim zracima. Talasna dužina takvih zraka varijara od 400 do 10 nm. Tip A ultraljubičastog zračenja imamo u lampi za polimerizaciju gelova za modeliranje veštačkih noktiju. Za dezinfekciju u ultraljubičastim kadicama se koriste zraci drugačijeg tipa i druge talasne dužine, stoga lampa za modeliranje noktiju nema dezinficirajuće dejstvo.

 


 


 


Istorijske Činjenice

Posted by nailslounge on April 27, 2010 at 8:40 AM Comments comments (3)

Istorijske činjenice


Kinezi napravili lak za nokte pre 3.000 godina

  Prvi tragovi laka za nokte datiraju od pre 3.000 godina. Kinezi su pronašli način kako da od kaučuka, belanca, želatina i pčelinjeg voska naprave smesu za lakiranje noktiju. Boja noktiju ukazivala je na stalež. Pre 600 godina, u vreme dinastije Čou, zlatna i srebrna boja noktiju bila je rezervisana za kraljevsku porodicu. Kasnije su plemići počeli nokte da boje u crveno ili crno. Ženama nižeg staleža bilo je dozvoljeno da nokte boje pastelnim tonovima. Lakiranje noktiju farbom koja ne odgovara staležu kažnjavalo se smrću.

 Rss_feed