NAILS LOUNGE STUDIO NOVI SAD

manikir i nadogradnja noktiju Novi Sad

Nega noktiju i ruku

Nega kože ruku

 

Zašto baš ruke odaju naše godine? Razlog je da sama građa kože ruku takva da ne može sama sebe da štiti. Od gore koža sadrži veoma mali broj lojnih žlezda a na dlanovima ih nema uopšte, a količina vode u koži ruku 4-5 puta manja nego kod kože lica.  Sve ovo znači da ruke treba da negujemo i pazimo kožu ruku!

1.
Naučiti kako se pravilno peru ruke
Možda će zvučati čudno ali mnoge od vas to rade potpuno nepravilno! Perite ruke isključivo vodom koja ima sobnu temperaturu. Zbog hladne vode koža postaje gruba, zadebljana, pocrvenela, ljušti se i puca, ali i vruća voda jako dehidrira ruke i uklanja masnoću iz kože.

2. Dobro obrišite ruke
Mnoge od vas izbegavaju da brišu ruke pogotovo na javnim mestima. Ali morate obrisati ruke posle bilo kakvog kontakta sa vodom jer će te izbeći pojavu zanoktica.

3.
Birajte pravi sapun
Perite ruke isključivo sa jako mekanim sapunom (možete i glicerinskim), ali najbolje je da koristite tečni sapun. On sadrži dodatke koje sprečavaju isušivanje kože.

4. Ne zaboravljajte o pilingu
U kućnim uslovima možete koristiti bilo koji skrab za telo. Stavljajte ga na ruke dok se kupate ili posle specijalne kadice za ruke, a onda blagim kružnim masirajučim pokretima nežno utrljajte u kožu (posle isperite). Tako se skidaju stare ćelije kože što pospešuje bolje upijanje kožom aktivnih supstanci iz krema i maski.


5. Radite po kući uvek u rukavicama
Naravno ovaj savet daje svaki ženski časopis i većina više ne obraća pažnju na to. Ali to je nepravilno! Hemijske supstanse koje se sadrže u većini sredstava za pranje veoma loše utiču na kožu ruku. Njihov uticaj izaziva disbalans lokalnog imuniteta i razvitak bolesti čak neke vrste alergijskih dermatita i ekzeme.  I ne treba se nadati čudu dok birate sredstva za pranje ako ste izabrali sredstvo sa dodacima koje štite kožu ruku (aloe vera, maslačak, ruzmarin itd). Većinom 99% je to marketinški trik.  Naravno takvo sredstvo neće spasti kožu ruku! Razume se, raditi u rukavicama nije baš udobno. Pogotovo ako ne odgovara veličina. Zato kupujte rukavice koje odgovaraju vašoj ruci, jer sada imate jako puno izbora. U današnje vreme postoje rukavice u kojima čak i hranu možete da pripremate, tanke su i jake. Neke poslove možete da radite i u rukavicama za jednokratnu upotrebu iz lateksa (slične hirurškim), možete ih pronaći u apotekama.

6. Kao alternativa rukavicama možete koristiti zaštitnu kremu za ruke.
Alternativa nije univerzalna ali bolja je nego nikakva. Ako ste baš uporne i nećete da stavite rukavice, makar stavite zaštitnu kremu! Ona će pokriti kožu zaštitnim filmom i sačuvati je od negativnih dejstava. Posle posla krema se spira sa toplom vodom.

7. Regularno koristite kremu sa vitaminima
Idealno bi bilo da stavite kremu posle svakog kontakta sa vodom. Ali realno stavite je makar jednom dnevno.  Ako ne stavljate kremu, onda na rukama mogu da se pojave pigmentne fleke, bore čak i mikropukotine kroz koje može ući prljavština i bakterije koje mogu izazvati upale.

8. Masirajte ruke
Masiranje ruku pojačava limfotok i krvototok, smanjuje ukočenost mišića i tetiva, a takođe aktivno utiče na receptore koje postoje u koži ruku. Najčešća vrsta masaže je klasična masaža i masaža akupunkturnih tačaka.  Najbolje je za masažu koristiti hidrantnu kremu. Generalno najjednostavnjiju masažu mi radimo dok stavljamo kremu za ruke od krajeva prstiju prema  šaci onda zglobu a dalje prema laktu i ramenu.   Evo neke vrste masaže koju možete sami uraditi : ispružiti jednu ruku a onda prste saviti u pesnicu, drugom rukom rebrom dlana kratko i ritmično udarati ispruženu ruku od prstiju prema laktu(u početku po unutrašnjoj strani ruke a onda po spoljašnjoj).  Još je korisno da se štipate od krajeva prstiju prema zglobu. Ovo sve će povećati tonus mišića koji sa godinama gube čvrstinu i vise. Na kraju, ne zaboravljajte na zglobove - kružnim pokretima izmasirajte svaki prst i zglob pojedinačno.

9. Makar jednom nedeljno koristite maske za ruke
Oni pomažu u prihrani koži ruku, hidriraju, pojačavaju njenu zaštitnu funkciju, stimulišu procese regeneracije. Sastav gotovih maski za kožu u većini slučajeva sadrži vitamine, glicerin, ulja, lanolin, vosak, med, ženšen, aloe vera, maslačak itd. Mnoge kosmetičke marke ( pogotovo profesionalne) imaju specijalne maske za ruke: modelirajuće, sa algama, za podmlađivanje, za izbelivanje itd.
Često kao maska za ruke mogu da se koriste masne kreme za ruke. Stavljate ih u debelom sloju i držite 10-15 minuta. Višak se spira sa toplom vodom ili se obriše salvetom.  Možete da radite i noćne maske: premažite kremom ruke a preko stavljate polietilenske rukavice (kao one iz farbe za kosu) a preko rukavica stavljate pamučne rukavice. Skidate ovu masku ujutru. Naravno ovo treba da radite dok ste same. Teško da će muškarac to da razume! Kao alternativu za brzu reanimaciju kože ruku možete koristiti uljane maske koje uklanjaju suvoću i pukotine. To radite tako da na ruke stavljate salvete koje su umočene u toplo ulje, preko idu plastične rukavice, a onda vunene ili pamučne. Držati tako ruke sat ili sat i po.


10. Gimnastika za ruke
Gimnastika treba da smanji umor i opusti mišiće. Svaku vežbu radite po 8-10 puta, a cela procedura će trajati 5-10 minuta
• Pomerajte prste kao da svirate klavir.
• Da biste opustili mišiće možete malo da tresete rukama, a onda kružnim pokretima pomerajte šake u smeru kazaljke i obratno.
• Stavite laktove na sto. Sagnite i vratite šake u prvobitni položaj.
• Stavite ruke na sto. Polako stisnite i otvorite pesnice.   
• Stavite laktove na sto. Stiskajte pesnice i brzo otvarajte ih a dok to radite neka vam palac ide što više u stranu od drugih prstiju koje moraju biti spojeni zajedno.
• Otvorite šake i jedan po jedan počev od malog prsta prema velikom skupljajte prste.Parafinoterapija
Ovo je jedna od popularnih procedura za ruke u salonima. Tada se stavlja krema na ruke a posle se pokriva zagrejanim tečnim parafinom. Na sobnoj temperaturi parafin se stvrdnjava i onda se na ruke stavljaju polietilenske rukavice i tople rukavice. To usporava proces stvrdnjavanja parafina. Ovom procedurom smanjujemo bol u zglobovima, opuštaju se mišići i tetive. Zbog toplote šire se pore, pojačava lučenje masnih i znojnih žlezda. Poboljšava se krvotok i limfni tok. Zbog pojačane mikrocirkulacije pojačava se moć upijanja vode u gornje slojeve kože, a sloj parafina ne dozvoljava da ona ispari i tako dobijamo dobru hidraciju kože.  Kao rezultat parafinoterapije koža postaje glatka i tonizirana (efekat liftinga). Zato se preporučuje za jako suvu kožu, kao maska za podmlađivanje i maska za bolesti zglobova. Ali najvažnije da je ova procedura izuzetno prijatna!

 

Kućna nega noktiju

Kućna nega noktiju

 

      Ako želite da vaši nokti budu jaki i lepi potrudite se da vaša ishrana bude potpuna i ima sve neophodne vitamine i minerale:

1. Vitamin A je odgovoran za jačanje i rast noktiju.On se nalazi u jetri, maslacu,svežim zelenišima, šargarepi, paradajizu.

2. Vitamin B je odgovoran za usvajanje belančevina i za rast noktiju. Nalazi se u zrnu pšenice, pivskom kvascu, žumancetu i kupusu.

3. Jod je odgovoran za rast noktiju. Nalazi se u morskom kupusu i španaću.

4. Kalcijum je neophodan za jake nokte, najviše kalcijuma se nalazi u mlečnim proizvodima.

5. Silicijum odgovoran za jačinu i elastičnost noktiju. Nalazi se u različitom povrću.

6. Gvožđe jako je važno za strukturu i formu nokta.

7. Sumpor je neophodan za stvaranje nokta i zaustavlja upalne procese.Nalazi se u kupusu, luku, krastavcima.

Uz to je neophodno da se u organizam unosi želatin i jela poput švargle, želea, supe, mleka, mlečni proizvodi, kvasac, proizvode od soje, plodove mora, pšenica, cvekla, grožđe, žumance ili vitamin H(biotin) u tabletama.

     Po mogućnosti  2 puta dnevno četkati  nokte (noktima je neophodan piling, možete koristiti i sredstva za piling ruku ali 2 puta nedeljno).

     Svakodnevno masirajte ruke i nokte.

.    Domaće poslove radite u rukavicama  ali pre toga ih je potrebno namazati kremom sa silikonom.

 

 

drupal hit counter

Dobrodosli

Nove slike

Novi video

2020 views - 6 comments
2258 views - 0 comments
3317 views - 0 comments

Upcoming Events

Dodaj na Facebook

Share on Facebook

Lajkujte moju stranicu

Chekiraj se na Foursquare

Twitter Updates

Nasa Facebook stranica

Recent Forum Posts

Recent Blog Entries

Music


This text will be replaced by the flash music player.